Goede voornemens volhouden

1

Gisteren zagen jullie het artikel over goede voornemens. Hartstikke leuk, maar je moet ze wel volhouden! Vanuit mijn opleiding heb ik geleerd doelen te stellen, behalen en evalueren. Nog steeds pas ik deze methodes vaak toe, maar dan op mijn eigen manier.

Een concreet en haalbaar doel stellen
Wanneer je een doel voor jezelf stelt kun je gebruik maken van de SMART methode. Je hebt hier misschien wel eens van gehoord of net als ik tot in den treure moeten oefenen.
Een SMART doel controleert of je doel concreet en haalbaar is. De kans is groter dat je een doel bereikt wanneer dit doel SMART is.
SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden.

Specifiek:
Wat wil je bereiken? Wie zijn erbij betrokken? Waar gaan we het doen? Wanneer gebeurt het? Waarom willen we het doel bereiken?
Meetbaar:
Hoe gaan we het doen? Hoe kunnen we dat meten? Wat is er als het af is?
Acceptabel:
Wanneer je een doel voor jezelf stelt, ben jij degene die het accepteert. Wanneer jij een doel voor een ander stelt moet er voldoende draagvlak zijn. Stel jij stelt een doel voor een bedrijf, dan moet het bijvoorbeeld overeen komen met de visie.
Realistisch:
Is het doel haalbaar? Of is het doel te groot waardoor de kans op succes kleiner wordt.
Tijdgebonden:
Wanneer begint het doel en wanneer moet het doel behaald zijn?

Hieronder een voorbeeld van een populair voornemen.
Wanneer Je gewicht wilt verliezen, zou dit een SMART doel kunnen zijn:
Ik wil 5 kilo gewicht verliezen, zodat ik beter in mijn vel zit. Dit wil ik doen in 3 maanden tijd door 3x per week te sporten en niet meer dan 1700 calorieën per dag te eten.

Specifiek:
5 kilo gewicht verliezen, zodat ik beter in mijn vel zit, door 3x per week te sporten en niet meer dan 1700 calorieën per dag te eten.
Meetbaar:
5 kilo.
Acceptabel:
Ja, ik heb de tijd om 3x per week te sporten en heb niet behoefte aan meer calorieën.
Realistisch:
Misschien wil je eigenlijk wel 20 kilo verliezen. Door het doel kleiner te maken (5 kilo) is het doel dichterbij en blijf je langer gemotiveerd.
Tijdgebonden:
In 3 maanden tijd

7 weken totdat het een gewoonte wordt
Wanneer je een smartdoel hebt gesteld, kun je gebruik maken van apps die werken met het ‘’ 7 weeks habit’’ principe. Uit onderzoek  blijkt dat je ongeveer 7 weken nodig hebt om een gewoonte te ontwikkelen. In de app kun je doelen invoeren, bijvoorbeeld: 1700 calorieën per dag eten of 3x per week sporten. Je kunt dagelijks aanvinken of dit lukt en wanneer dit een keer niet lukt wordt de tijd verlengd. Mocht je het volhouden tot de 7 weken voorbij zijn, dan kost het je als het goed is geen moeite meer en is het doel een gewoonte geworden.

Reflecteren op je doel via de STARRT methode
Helaas, je hebt je doel niet gehaald. Er is iets misgegaan, maar wat? Dit kun je ontdekken door te reflecteren. Mocht je dit moeilijk vinden dan kun je gebruik maken van de STARRT methode. STARRT staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie, Transfer.

Situatie: 
Beschrijf je situatie, wat is er gebeurd? Waar speelde het zich af? Waarover ging het precies?
Taak:
Wat was je taak? Wat werd er van je verwacht? Had je een plan?
Actie: 
Wat heb je werkelijk gedaan? Hoe heb je het aangepakt? Wat dacht je, wat voelde je?Resultaat:
Wat was het gevolg?
Reflectie: 
Heb je er iets van geleerd?
Transfer:
Kan deze situatie zich herhalen? Heb je er iets van geleerd? Wat zou je anders doen?

Wanneer we hetzelfde voorbeeld als hierboven zouden gebruiken, zou de reflectie er als volgt uit kunnen zien:
Ik wilde 5 kilo verliezen in 3 maanden tijd door 3x per week te sporten en niet meer dan 1700 calorieën per dag te eten. In het weekend telde ik geen calorieën en at ik chips en chocolade omdat ik dat gezellig vond. Hierdoor ben ik maar 2 kilo afgevallen en heb ik mijn doel niet bereikt. Dit geeft mij het gevoel dat het nooit gaat lukken. Ik heb geleerd dat dit doel voor mij te hoog gegrepen was, waardoor ik het doel niet kon volhouden. In mijn nieuwe doel mag ik 1x per week iets kiezen om te snoepen.

Situatie:
Ik wilde 5 kilo verliezen in 3 maanden tijd door 2x per week te sporten en niet meer dan 1700 calorieën per dag te eten. In het weekend telde ik geen calorieën en at ik chips en chocolade omdat ik dat gezellig vond.
Taak:
3x per week te sporten en niet meer dan 1700 calorieën per dag eten.
Actie:
In het weekend telde ik geen calorieën en at ik chips en chocolade omdat ik dat gezellig vond.
Resultaat:
Maar 2 kilo afgevallen (in plaats van 5) en mijn doel niet bereikt. Mislukt gevoel.
Reflectie:
Geleerd dat het doel te hoog gegrepen was, waardoor ik het doel niet kon volhouden.
Transfer:
In mijn nieuwe doel mag ik 1x per week iets kiezen om te snoepen en sport in 1x extra.

 

Ik ben benieuwd naar jullie manieren om een doel te behalen en in hoeverre jullie het belangrijk vinden om goede voornemens te behalen!

 

One thought on “Goede voornemens volhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *